Maklumat Semasa

25 Disember 2009

Tukang Kebun dan 13 orang anaknya

INI kisah benar. Bukan rekaan. Tempat dan orang-orang yang terlibat tidak dinyatakan secara tepat dan khusus kerana mungkin menyakitkan hati atau menyinggung perasaan anak-anak tukang kebun tersebut yang ketika ini berjawatan penting dalam bidang pendidikan , pengkomputeran , farmasi dan kejuruteraan.Walaupun kisah ini bukannya kisah yang negatif mengenai keluarga tukang kebun tersebut , namun saya rasa tidak wajar juga memaklumkan nama dan tempat dan jawatan yang disandang oleh anak-anaknya secara khusus dan mendalam.

Tukang kebun ini tinggal di salah sebuah tempat yang kaya dengan padi di negeri Selangor. Beliau menjadi tukang kebun di sebuah sekolah kebangsaan. Ketika ini sudah pencen. Sudah 2 kali mengerjakan haji bersama isterinya ( duit dan perbelanjaan diberikan oleh anak-anaknya yang sudah menjadi “orang “ ).

Nasib tukang kebun ini sangatlah baik kerana mempunyai anak-anak yang baik , kuat tubuh badan dan mempunyai otak yang baik juga.Walaupun menjadi tukang kebun , beliau juga mengerjakan sawah walaupun terpaksa menyewa tanah orang lain. Beliau juga membuat apa juga pekerjaan yang halal untuk menyara isteri dan anak-anaknya seperti menjual hasil-hasil kampung ke Kuala Lumpur. Beliau pernah ditahan polis kerana membawa pelbagai hasil kampung untuk dijual kerana pihak polis melihat motosikal Honda kapcai 70cc yang dibawanya seolah-olah tidak mampu membawa muatan itu. Itu tahun –tahun akhir 70an dan awal 80an , ketika anak-anaknya masih kecil dan belajar di sekolah rendah dan menengah.Anak-anaknya juga sentiasa dikerah menolong beliau atau ibu mereka di sawah atau apa-apa juga majlis kenduri sama ada di rumah orang atau di masjid. Ada pihak yang tidak senang dengan kehadiran anak-anak tukang kebun ini kerana mereka kuat makan tetapi dalam waktu yang sama mereka juga ringan tulang untuk menolong kerja-kerja kenduri ini. Anak-anak tukang kebun ini tidak disukai cuma semasa mereka kecil tetapi apabila sudah besar dan keluar dari universiti – masing-masing teringin nak buat menantu. Anak pertama hingga ke lapan semuanya lelaki. Mulai anak ke 9 hingga 13 barulah perempuan.

Anak yang pertama tidaklah begitu cemerlang kerana cuma menjadi posmen namun anak sulungnya ini mempunyai tubuh badan yang sasa dan kuat untuk menolong beliau di sawah ( ketika beliau masih bersekolah & belum bekerja sebagai posmen ).

Anak yang kedua ambil SPM dalam tahun 79 / 80 dan memperolehi pangkat 2 sahaja dengan agreget 28 dan berjaya masuk ke UTM dan buat kursus perguruan . Selepas 5 tahun berjaya memperolehi ijazah sarjana muda ( melalui program integrasi ). Mula-mula menjadi guru fizik & matematik di Kampar tetapi sekarang menjadi orang penting di Jabatan Pendidikan Negeri.
Anak ketiga seorang guru berijazah juga keluaran USM . Dengan STP 3 prinsipal ( prinsipal C , E , E dan 2 subsid – tahun 81/82/83 – kurang pasti ) . Kini seorang guru bahasa Melayu di sebuah sekolah teknik di Selangor. Sebenarnya dia mengajar di sekolah vokasional tapi sekarang semuanya ditukar nama menjadi sekolah teknik.

Anak keempat seorang lulusan sains komputer dari UTM dan kini menjadi orang penting di MIMOS.

Anak kelima seorang guru lulusan maktab dengan hanya mempunyai SPM gred 2.


Anak keenam menjadi seorang jurutera melalui latihan dalaman syarikat.

Anak ketujuh kurang bernasib baik dan bermasalah dalam kesihatan dan cuma mengerjakan sawah

Anak ke lapan juga seorang guru lulusan maktab

Anak ke sembilan seorang ahli farmasi lulusan USM.

Saya cuma mahu ceritakan sehingga itu sahaja kerana yang lain-lain masih belajar .

Lihatlah ! Betapa pelajaran telah mengubah nasib anak-anak tukang kebun tersebut. Mereka tidak mewarisi jawatan bapa mereka. Mereka tidak mewarisi kemiskinan ibu bapa mereka. Dan benarlah hanya pendidikan akan mengubah nasib orang Melayu. Dan benarlah tanpa pelajaran yang tinggi dan jawatan yang tinggi yang mereka sandang itu , kereta-kereta canggih tidak akan menjalar di hadapan rumah pesara tukang kebun sekolah tersebut.

Saya bertanyakan rahsianya. Menurut tukang kebun tersebut , beliau tidak sekolah tinggi – cuma sampai darjah 4 sekolah Melayu. Selepas solat beliau tidak pernah lupa mendoakan kejayaan untuk anak-anaknya. Beliau berdoa dan memohon kepada tuhan dalam bahasa Melayu kerana beliau tidak berapa tahu bahasa Arab. Beliau juga memastikan anak-anaknya makan telur ayam kampung setiap hari sebelum ke sekolah. Yang lain-lain tidak ada katanya. Saya dan isteri saya tidak mengaji tinggi – jadi apa yang kami boleh ajar kepada mereka ? Mereka cuma berharap apa yang diajar oleh cikgu di sekolah untuk menjawab soalan-soalan peperiksaan. Nak pergi kelas tuisyen ? Mana ada duit …! Dan lagi pun mereka kena tolong saya atau ibu mereka ke sawah atau berniaga ais krim atau kueh di gerai selepas waktu sekolah. Itu saja katanya. Mungkin juga hati mereka terang – tambahnya mengakiri cerita.Namun itu cerita dahulu. Namun cerita sekarang adalah sebaliknya ! Pendidikan tinggi atau lulusan universiti sama ada dari dalam negeri atau luar negara belum tentu memperolehi jawatan atau gaji yang setimpal dengan kelulusan mereka kecuali bagi kursus-kursus kritikal seperti perubatan , pergigian ,kejuruteraan dan beberapa kursus lagi. Di mana salahnya ? Entah ! Jawapannya mungkin ada pada Tangki – Tangki Pemikir Orang - Orang Besar Melayu yang bertaburan seantero Malaya ini, hehehe.

2 ulasan:

  1. pada hari jumaat ada tak

    BalasPadam
  2. saya nak berlakon di
    sekolah pada hari isnin
    untuk hari guru

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...