Maklumat Semasa

30 Disember 2009

MOTIVASI MEMBACA

ADAKAH kita tergolong dalam jenis manusia yang suka membaca ? Bagaimana minat yang mendalam dapat digambarkan ? Dan pernahkah kita menerima sepucuk surat dari orang yang kita cintai ?

Orang yang mempunyai minat yang mendalam dalam pembacaan adalah seperti seseorang yang menerima surat dari kekasihnya. Setiap ayat dibaca dengan mendalam , cuba memahami yang tersurat dan tersirat dan mengulanginya sehingga hati puas.

Apa yang mendorong sehingga surat dari kekasih dibaca sebegitu rupa ? Motivasi ? Barangkali benar kerana surat dari kekasih berupa keperluan fisiologi dan psikologi kita dan di samping ia melibatkan emosi kita kerana ia mempengaruhi sama ada kita seronok atau mendorong kita melakukan sesuatu untuk memberi kepuasan kepada diri sendiri atau kepada kekasih. Adakah faktor lain ? Persekitaran ataupun pengaruh genetik ?

Apakah kita membaca cuma sebagai hiburan , untuk lulus peperiksaan atau semata-mata kerana untuk memahami dan kelak melakukan sesuatu yang positif melalui pembacaan kita ?Tepuk meja tanya buku !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...